Cari Blog Ini

bijak stress

Cara mudah urus tekanan

AMALAN gaya hidup sihat yang merangkumi pengambilan makanan seimbang, kerap bersenam, cukup tidur dan mendekatkan diri dengan agama antara cara terbaik untuk menangani tekanan.

Bagaimanapun, kehidupan sukar dimiliki jika tiada kesungguhan untuk melaksanakannya. Tanpa disedari, tekanan menjadi elemen penting dalam hidup semua orang, termasuk kanak-kanak.

Tekanan menjadi pewarna dan perencah kehidupan kerana tanpa tekanan hidup kita jadi hambar. Namun, tekanan yang berlebihan dan tidak diuruskan dengan baik boleh mendatangkan kemudaratan.

Tekanan menyebabkan kita cepat letih, resah, risau, tekanan darah meningkat dan ada yang melegakan perasaan dengan makanan sehingga tidak sedar mereka sebenarnya makan terlalu banyak.

Sebenarnya, ada banyak cara mudah dan sihat untuk menguruskan tekanan seperti:

Mandi air suam untuk merehatkan otot yang tegang.

Baring dan buat senaman pernafasan iaitu dengan menarik nafas dalam-dalam, tahan beberapa saat dan hembuskan nafas perlahan-lahan. Ulang beberapa kali hingga anda tenang.

Jika ada keinginan untuk makan, fikirkan dulu apakah makanan yang anda mahu dan manfaatnya kepada anda. Biasanya dalam keadaan tertekan, kita cenderung memilih makanan berkarbohidrat kerana ia merangsang otak menghasilkan serotonin yang membuatkan kita rasa tenang. Namun dalam keadaan tertekan, biasanya ramai tidak sedar mereka makan banyak.

Untuk meredakan tekanan emosi, anda boleh meluahkan masalah dengan bercakap dengan rakan dipercayai atau menuliskannya dalam buku. Senaman mudah seperti berjalan cepat juga boleh meredakan perasaan.


Ada orang meredakan tekanan dengan membeli-belah. Walaupun kaedah ini berkesan, ia bukan cara sihat kerana anda boleh terdorong untuk membeli barang tidak diperlukan atau berbelanja berlebihan. Cari alternatif lain seperti berbasikal, berjoging, menari atau berenang.

Panduan mengurangkan tekanan:

Makan makanan seimbang. Makanan seimbang membantu badan menangani tekanan dengan baik. Pilih makanan yang kaya vitamin B, C dan zink. Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Hadkan pengambilan minuman mengandungi kafein dan kurangkan merokok.

Belajar teknik berehat seperti cara pernafasan, senaman tai chi, yoga dan meditasi. Mendekatkan diri dengan agama juga boleh menguatkan jiwa dan minda untuk berfikir lebih rasional apabila menghadapi tekanan.

Tetapkan sasaran (terutama dalam pencapaian kerja) dalam had kemampuan anda. Yakinkan diri bahawa anda boleh melakukannya dalam waktu ditetapkan tanpa perlu mengorbankan kepentingan lain, terutama waktu tidur dan rehat.

Luangkan masa untuk bersenam. Senaman sekurang-kurangnya 20 minit sehari memadai untuk merangsang badan menghasilkan endorfin iaitu bahan yang membuatkan kita berasa tenang dan selesa.

Pastikan anda mendapat tidur cukup iaitu di antara enam hingga lapan jam sehari.

Usah takut menolak tugasan yang diberi jika anda memang benar-benar banyak kerja.

Imbangkan waktu anda antara masa untuk bersendirian, bersama keluarga dan rakan. Walaupun sudah berkahwin dan mempunyai anak, anda berhak mempunyai masa untuk bersendiri. Gunakan masa ini sebaik-baiknya.

Usah bawa balik kerja ke rumah atau membawa masalah peribadi ke tempat kerja. Gunakan kebijaksanaan anda untuk mengasingkan dua perkara ini.

Kasih sayang adalah penawar keresahan. Pupuk hubungan baik antara adik beradik, ahli keluarga lain dan rakan kerana mereka boleh menjadi kumpulan sokongan apabila anda mengalami tekanan.

Lakukan sesuatu yang anda suka dan memberi kebaikan contohnya membaca novel, menonton wayang, mendengar muzik, melukis, memasak, berkebun atau membersihkan rumah
.

Berdialog dengan diri sendiri (iaitu dalam fikiran). Dialog positif boleh membantu anda berasa lebih yakin dan mampu menyingkirkan pemikiran negatif. Contohnya katakan pada diri bahawa anda seorang yang tenang, boleh berfikir secara matang dan yakin dengan diri sendiri.

Jika anda terlalu sibuk dan badan mula terasa sakit, ada cara boleh dilakukan untuk merehatkan badan tanpa meninggalkan tempat duduk iaitu:

Angkat bahu dan cuba rapatkan bahu ke telinga. Tahan beberapa saat dan kembali ke kedudukan asal. Ulang 10 kali atau sehingga ketegangan di bahu terasa reda.

Goyang dan pusingkan pergelangan tangan selama 30 saat dan ulang beberapa kali. Ini penting untuk mengelak mengalami kesakitan pada pergelangan tangan akibat terlalu banyak menaip.

Tarik nafas dalam-dalam dan tahan beberapa saat. Lepaskan perlahan-lahan dan ulang lima hingga 10 kali.

Tegangkan seluruh badan — genggam tangan, ketap gigi dan pejamkan mata. Tahan beberapa saat dan rehatkan seluruh badan. Bagaimanapun, lebih baik jika senaman ini dilakukan ketika anda bersendirian, bimbang ditertawakan rakan sekerja.

Gosokkan tapak tangan hingga terasa panas. Letakkan tapak tangan pada mata selama beberapa saat. Kaedah ini boleh merehatkan mata yang letih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan