Cari Blog Ini

DISLEKSIA

MURID MURID BERMASALAH PEMBELAJARAN (DISLEKSIA)
Disleksia merupakan salah satu kategori masalah pembelajaran dalam kalangan kanak-kanak. Orang yang mempunyai masalah pembelajaran disleksia tidak dapat dilihat dengan penglihatan mata kasar tetapi perlu dikaji dan penelitian terhadap proses pembelajarannya. Antara ciri-ciri disleksia yang lain ialah pertuturan yang tidak berstuktur seperti lambat bercakap, gagap dan pelat seperti kanak-kanak berumur 2 ke 3 tahun. Kadang-kadang ada pertuturan yang baik. Tidak boleh membaca dan menulis dengan baik dengan kata lain tidak dapat menguasai 3M. Jika diberi arahan, tidak dapat mengingat arahan yang diberikan dan tidak dapat bertindak mengikut arahan. Dia seorang yang tidak teratur atau tidak terurus dan sukar memahami konsep masa.  Konsep kendiri orang disleksia pula sangat rendah.  Kemahiran pergerakan juga lemah seperti tidak boleh menyambut barang yang diberikan dan sukar membaling barang. Kadang-kadang pengetahuan am mereka sangat baik dan suka berangan-angan. Pencapaian mata pelajaran bahasa mereka gagal.

Bermasalah pembelajaran disleksia jika tidak dikesan dari awal dan tidak dipedulikan boleh membawa banyak kesan kepada pelajar itu sendiri dan juga orang di sekelilingnya. Contohnya, jika mereka dibiarkan sudah tentu mereka akan gagal dalam peperiksaan dan kesannya kepada diri pelajar itu bahawa mereka tidak mendapat apa-apa sepanjang proses pembelajaran mereka dan tidak membantu untuk kehidupan mereka di masa depan. Konsep kendiri yang rendah jika ditambah dengan persekitaran orang yang tidak memahami masalah yang dihadapi kerana dikatakan lembap, bodoh dan sebagainya boleh mendatangkan kesan stress, kemurungan dan bunuh diri.
Kesan kepada guru pula, akan mengganggu proses pengajaran dan pembelajaran kerana guru di sekolah mengajar sukatan mata pelajaran untuk dikuasai dan stress berhadapan dengan pelajar begitu. Begitu juga halnya dengan sekolah kerana prestasi sekolah akan menurun sekiranya mereka dibiarkan begitu sahaja. Disleksia terbahagi kepada empat iaitu diskalkulia (masalah dalam pengajaran atau matematik), disgrafia (masalah dalam Bahasa), disprasksia (masalah dalam koordinasi motor, mata, tanagn) dan apraksia (masalah dalam mengeluarkan bunyi-bunyi Bahasa).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan